Telefon: +48 517 974 585

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Wickr Me: mjchem

Kofeina bezwodna w proszku

+
Cena brutto: 120,00 99,00 (w tym VAT: 18,51 )
Zapytaj o produkt
Strzałka do dołu Dowiedz się więcej o produkcie Strzałka do dołu

Kofeina bezwodna – sprzedaż hurtowa i detaliczna – Pasłęk 

Kofeina bezwodna (bez wody) to przetworzona, odwodniona forma kofeiny. Staje się coraz bardziej popularnym suplementem wśród sportowców i osób o określonych celach odchudzania i często jest formą kofeiny, którą można znaleźć w gumie do żucia i batonach energetycznych. Ze względu na proces powstawania jest ona znacznie silniejszą formą kofeiny bezwodnej w proszku, dzięki czemu jest znacznie skuteczniejsza. 

Sklasyfikowana jako nootrop, kofeina jest silnym środkiem pobudzającym i jednym z najczęściej używanych narkotyków na świecie. Każdego dnia miliony, jeśli nie miliardy ludzi spożywają ją w postaci kawy lub napojów energetycznych, aby złagodzić zmęczenie i poprawić koncentrację i skupienie. Chociaż istnieje ryzyko związane ze spożyciem kofeiny bezwodnej, wydaje się, że stosowanie jej z umiarem przynosi wiele korzyści, w tym:

  • utrata wagi,
  • zwiększona koncentracja,
  • poprawa funkcjonowania mózgu,
  • lepsze wyniki sportowe.

Bezwodna kofeina w proszku jest wytwarzana z tych samych roślin, co naturalnie występująca kofeina, więc zasadniczo jest to ten sam produkt. Główną różnicą między nimi jest proces wytwarzania.

 

Właściwości:

Kofeina Bezwodna

Nr CAS: 58-08-2

Właściwości

Forma: ciało stałe

Kolor: biały

Zapach: bezwonny

Masa molowa 194.19 g/mol

pH: 5.5-6.5 (10g/l; 20oC)

Temperatura topnienia: 234-239oC

Temperatura wrzenia: 178oC

Rozpuszczalność w wodzie: 21 g/l (25oC), 46 g/l (40oC), 182 g/l (80oC), 670 g/l (100oC)

 

Kofeina występuje naturalnie w roślinach, takich jak: ziarna kawy i herbata oraz w ziarnach kakaowca, które są surowcem do produkcji kakao i czekolady. Substancja zawarta w kawie pochodzi głównie z Coffea arabica – krzewu lub drzewa rosnącego na dużych wysokościach w subtropikalnych i równikowych regionach świata. Dzięki specyficznym procesom laboratoryjnym, obejmującym odfiltrowywanie wody i innych składników chemicznych z kofeiny, otrzymuje się tzw. kofeinę bezwodną w postaci białego, krystalicznego proszku, która jest bardziej skoncentrowana, a zatem ma silniejsze działanie.

Spożywanie kofeiny bezwodnej w proszku przynosi szereg korzyści, wśród których należy wymienić na przykład pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego oraz ośrodków wegetatywnych: oddechowego, naczynioruchowego i nerwu błędnego.

korzystny wpływ na wytrzymałość podczas ćwiczeń oraz pomoc przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Kofeina bezwodna jest popularnym składnikiem produktów spożywczych takich jak coca cola oraz energetyków.