Telefon: +48 517 974 585
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Wickr Me: mjchem
Telefon: +48 517 974 585
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Wickr Me: mjchem
Dowiedz się więcej o produkcie |
Kofeina bezwodna (bez wody) to przetworzona, odwodniona forma kofeiny. Staje się coraz bardziej popularnym suplementem wśród sportowców i osób o określonych celach odchudzania i często jest formą kofeiny, którą można znaleźć w gumie do żucia i batonach energetycznych. Ze względu na proces powstawania jest ona znacznie silniejszą formą kofeiny bezwodnej w proszku, dzięki czemu jest znacznie skuteczniejsza.
Sklasyfikowana jako nootrop, kofeina jest silnym środkiem pobudzającym i jednym z najczęściej używanych narkotyków na świecie. Każdego dnia miliony, jeśli nie miliardy ludzi spożywają ją w postaci kawy lub napojów energetycznych, aby złagodzić zmęczenie i poprawić koncentrację i skupienie. Chociaż istnieje ryzyko związane ze spożyciem kofeiny bezwodnej, wydaje się, że stosowanie jej z umiarem przynosi wiele korzyści, w tym:
Bezwodna kofeina w proszku jest wytwarzana z tych samych roślin, co naturalnie występująca kofeina, więc zasadniczo jest to ten sam produkt. Główną różnicą między nimi jest proces wytwarzania.
Właściwości:
Kofeina Bezwodna
Nr CAS: 58-08-2
Właściwości
Forma: ciało stałe
Kolor: biały
Zapach: bezwonny
Masa molowa 194.19 g/mol
pH: 5.5-6.5 (10g/l; 20oC)
Temperatura topnienia: 234-239oC
Temperatura wrzenia: 178oC
Rozpuszczalność w wodzie: 21 g/l (25oC), 46 g/l (40oC), 182 g/l (80oC), 670 g/l (100oC)
Kofeina występuje naturalnie w roślinach, takich jak: ziarna kawy i herbata oraz w ziarnach kakaowca, które są surowcem do produkcji kakao i czekolady. Substancja zawarta w kawie pochodzi głównie z Coffea arabica – krzewu lub drzewa rosnącego na dużych wysokościach w subtropikalnych i równikowych regionach świata. Dzięki specyficznym procesom laboratoryjnym, obejmującym odfiltrowywanie wody i innych składników chemicznych z kofeiny, otrzymuje się tzw. kofeinę bezwodną w postaci białego, krystalicznego proszku, która jest bardziej skoncentrowana, a zatem ma silniejsze działanie.
Spożywanie kofeiny bezwodnej w proszku przynosi szereg korzyści, wśród których należy wymienić na przykład pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego oraz ośrodków wegetatywnych: oddechowego, naczynioruchowego i nerwu błędnego.
korzystny wpływ na wytrzymałość podczas ćwiczeń oraz pomoc przy spalaniu tkanki tłuszczowej. Kofeina bezwodna jest popularnym składnikiem produktów spożywczych takich jak coca cola oraz energetyków.
Wybrane produkty